Óvodában, iskolában

Lehetőség van óvodai, iskolai fotózásra. Kérhettek osztályképet, egyéni portrékat, életképeket. Igyekszem több háttérrel, több beállítással fotózni mindenkit, hogy a szülőknek valódi lehetősége legyen a képek közül választani.

A hasonló fotózások nagy előnye az árukban rejlik, hátrányuk pedig az időfaktor. 5-10 perc jut egy főre, ennyi ideje van a gyermeknek “megérkezni”, feloldódni. Persze van, akiknek ez semmilyen fennakadást nem jelent. Én is érzem, hogy 5-10 kattintás, és mindegyik kép tökéletes, tudom, hogy a szülők is nagy örömmel fogadják majd. Néhány gyermek viszont kissé nehezen oldódik számára ismeretlen helyzetben, mások csak magát a fotózást nem igazán kedvelik. Mindig szem előtt tartom, hogy legyen ideje azoknak is feloldódni, akiknek ez nehezebben megy. Ha rájuk picit több időt kell fordítani, akkor több időt kapnak. Nekem is fontos, hogy jól érezze magát a szituációban.

Először mindig a nyitottabb gyerkőcöket fotózom, addig a többiek  szemmel kísérhetik a folyamatot.

Beállított közegben bizonyos szempontból egyszerűbb, más szempontból épp hogy nehezebb kamera elé állni. Egyszerűbb, mert nem kell semmi különöset csinálni, én pedig úgyis segítek a “pózolásban”: ide tedd a kezed, oda fordítsd a lábad, nézz erre, stb. Ugyanakkor nehéz, hisz a gyermek tisztában van vele, hogy épp fotózzák: aki nehezebben oldódik, görcsös arckifejezéssel néz a fotósra. Ilyenkor nem szeretem erőltetni, hogy belenézzenek  vagy mosolyogjanak a fényképezőgépbe. Egy komoly kép is lehet örök emlék, csodás, mesélő tekintetű gyermekről.

Univerzális megoldás lehet élményfotózást tartani: a gyerekek megszokott körülmények között játszanak, barátaik, szeretett pedagógusaik körében. A legjobb, ha mindez szabadtéren történik, a természet zöldje feloldja a gátlásokat, a szabad játék élvezete pedig beszél a képekből. Gödöllőn számtalan olyan helyszín van, ahol április-májusban, ill. szeptember-októberben zöld környezetben készíthetünk oldott fotósorozatokat.

Választható/javasolt tematikák:

  • csak úgy…
  • óvodai búcsúzás, mert a csoport (egy része) ősszel kezdi az iskolát
  • elsős lettem, első napok az iskolapadban (portrék)
  • adventi készülődés (mézeskalácssütés stb., élményfotózás)
  • karácsony (akár élményfotózás, akár beállított portrék)
  • farsang (eseményfotózás)
  • húsvét (akár élményfotózás, akár beállított portrék)
  • anyák napja (portrék)
  • gyermeknap (eseményfotózás)